Ιωάννα Σωτήρχου
Μια πολυμορφική παράσταση που κάνει πρεμιέρα απόψε στο Ασυλο Ανιάτων σε σύλληψη και σκηνοθεσία της Χρύσας Διαμαντοπούλου, αναπαριστά την πορεία ασθενών, γυναικών, κυρίως, που είχαν την εμπειρία του καρκίνου του μαστού, προς το φως και την εσωτερική γαλήνη.
Είναι από αυτούς τους δρόμους που παίρνεις μονάχη ή μονάχος. Κι ας έχεις δίπλα σου ανθρώπους. Είναι σε εκείνο το κατώφλι της ζωής που βλέπεις την κανονικότητα να απομακρύνεται. Το «ΠασΠορτ – Μια αληθινή περιπέτεια», που κάνει πρεμιέρα απόψε, δεν είναι απλά μια παράσταση που επιχειρεί να μας κάνει να συμφιλιωθούμε με τον φόβο μιας ανίατης άλλοτε, κοινής πλέον και αντιμετωπίσιμης -αν έχεις τύχη- ασθένειας, αλλά η πρόσκληση σε ένα γενναιόδωρο ταξίδι πνοής, για να ανακαλύψουμε και να προχωρήσουμε στη ζωή.
Αντλώντας στοιχεία από το «καθηλωτικό θέατρο» ή «θέατρο εμπειρίας καταβύθισης», όπως θα αποτολμούσαμε να αποκαλέσουμε το immersive theatre -αυτό το είδος σύγχρονου θεάτρου που ενθαρρύνει τον θεατή να ανακαλύψει την προσωπική του διαδρομή μέσα στη θεατρική εμπειρία, η ηθοποιός και καλλιτεχνική διευθύντρια της ομάδας «Μικρός Νότος», Χρύσα Διαμαντοπούλου, δεν μοιράζεται απλώς το δικό της βίωμα με τον καρκίνο του μαστού. Κάνει κάτι παραπάνω: αυτό που σε εκείνη έδωσε τη δύναμη.
Τι ήταν; Ενα βιβλίο: «πήρα τόση παρηγοριά και φως από το βιβλίο της Ελεονώρας Σουρλάγκα “ΠασΠορτ – Μια αληθινή περιπέτεια”, που ήθελα κι εγώ να το μοιραστώ, να δώσω ως αντίδωρο ό,τι κι όσο μπορώ από αυτό το φως», μας λέει.
Ο χώρος της θεατρικής δράσης, ιδιαίτερος: μια αχρησιμοποίητη πτέρυγα του Ασύλου Ανιάτων, στο βάθος του κήπου και των κτιρίων που φιλοξενούν την παροχή φροντίδας 160 ασθενών με χρόνια νοσήματα.
Η καλλιτεχνική διευθύντρια Χρύσα Διαμαντοπούλου και ο εικαστικός Βασίλης Καβουρίδης
Φωτ.: Ιωάννα Σωτήρχου
Ακούς το νερό από το σιντριβάνι του κήπου. Δύο νοσοκόμες – θεματοφύλακες σε οδηγούν στον δεύτερο όροφο. Σε κάθε στροφή και μια βαθιά ανάσα. Οι νεραντζιές στον κήπο είναι ανθισμένες. Φτάνεις στο διάδρομο της Πτέρυγας του Νοσηλευτηρίου του Ιδρύματος Περιθάλψεως Χρονίως Πασχόντων και το ταξίδι ξεκινά: μέσα από εννέα ειδικά διαμορφωμένα δωμάτια από τον εικαστικό Βασίλη Καβουρίδη, μπορείς να ανακαλύψεις έναν μυστικό κόσμο.
Από την παιδική ηλικία και το υγιές σώμα, στο δωμάτιο με τους χάρτινους πύργους, στο δωμάτιο της πίστης απέναντι, με τα μανουάλια και τα κεριά, σε αυτό της παιδικής μνήμης -που όμως χάνεται όπως και τα παιχνίδια που άλλα είναι μισοβυθισμένα στην άμμο και μερικά καμένα ή με καμένη καραμέλα από πάνω. Ακολουθεί το δωμάτιο του χειρουργείου με τις κόκκινου χρώματος διαφάνειες, δίπλα στο δωμάτιο του πάσχοντος σώματος -κάτι ανάμεσα σε θάλαμο νοσοκομείου και σπιτική κρεβατοκάμαρα εφηβικής μνήμης που δίνει δύναμη.
Ο χώρος του γιατρού – κλόουν με τα μαξιλάρια για αγκαλιές, το δωμάτιο θηλασμού – για το καλωδιωμένο υγιές σώμα μετά τη μαστεκτομή σε μια διαρκή διαδικασία ανατροφοδότησης, ο τηλεφωνικός θάλαμος για τη λήψη ενός μηνύματος και μετά η βόλτα στον ήλιο: το δωμάτιο Γη και Ουρανός, με το δένδρο που περιμένει να κρεμάσουμε τις ευχές, τις σκέψεις και τα συναισθήματά μας και μια βάρκα στη γωνιά, δωμάτιο που το διακοσμούν κατ’ αρχάς τα σχέδια των μόνιμων κατοίκων του Ασύλου, μέχρι να συμπληρωθεί η τοιχογραφία με τις εντυπώσεις των θεατών – επισκεπτών. Και στο τέλος η θάλασσα…
Μια περιπλάνηση με όλες τις αισθήσεις, με τα στοιχεία της ζωής διαρκώς παρόντα -φωτιά, νερό, χώμα και αέρα, τις μυρωδιές της καραμέλας, των εσπεριδοειδών και του φασκόμηλου που αναδύονται στους χώρους, τα ηχοτοπία των Γιώργου Ανδριώτη και Ελίνας Καλαμποκίνητου, τα ακουστικά αποσπάσματα από μαρτυρίες γυναικών που έχουν επιζήσει και τις μετέφεραν στις συναντήσεις αλληλοβοήθειας, αλλά και φράσεις από το βιβλίο-εμπνευστή του ταξιδιού. Ολα αυτά τ’ ακούς άλλοτε με ακουστικά, άλλοτε διάχυτα στον χώρο.
Σώμα μετά τη μαστεκτομή
Φωτ.: Τάσος Βρεττός
Είναι ένας νυχτερινός τόπος συνάντησης, όπου οι καλλιτέχνες με τις δράσεις τους, οι περιθαλπόμενοι και οι θεατές, καθώς περιφέρονται, επιλέγοντας ελεύθερα σε ποιο δρώμενο ή δημιουργία θα σταθούν, «συνομιλούν». Οπως δημιουργικά συνομιλούν σε αυτήν την επαναλαμβανόμενη, εν εξελίξει παράσταση που δημιουργήθηκε για τον συγκεκριμένο τόπο (work in progress και site specific performance) η θεατρική φόρμα, η σωματοποίηση της υποκριτικής, η χορευτική κίνηση, οι εικαστικές εγκαταστάσεις, οι ηχητικές συνθέσεις και τα αληθινά βιώματα.
Γι’ αυτή τη διαδρομή, στην οποία είχε μεγάλη σημασία το μοίρασμα αυτών των μικρών μυστικών, μιλά η Χρύσα Διαμαντοπούλου, ξεναγός μας σε αυτή τη διαφορετική παράσταση, με άξονα τρεις γυναίκες, τρία σώματα, το υγιές, το ασθενές και το θεραπευμένο μετά τη μαστεκτομή.
«Η ζωή», λέει, «είναι εδώ κάθε μέρα και το ξεχνάμε. Δεν είναι αυτό που θα ‘ρθει, τα σχέδια που κάνουμε, ούτε αυτό που ονειρευόμαστε. Η ευτυχία είναι να ζεις τη ζωή εδώ και τώρα»…
📌 «ΠασΠορτ Μια αληθινή περιπέτεια».
Παραστάσεις: 8-11, 21-23, 25, 28-30 Απριλίου και 5, 7, 8, 12, 13 Μαΐου στις 9μμ. Κυριακές στις 8 μ.μ.
Εισιτήρια: 5-12€. Προπώληση ticketservices πληροφορίες 210 3418550. Προσβάσιμη σε αναπηρικά αμαξίδια. Ασυλο Ανιάτων, Αγίας Ζώνης 39, Κυψέλη.
Επιλογή κειμένων: Χρύσα Διαμαντοπούλου, Φλώρα Σπύρου, εμπνευσμένες απ’ το αυτοβιογραφικό βιβλίο της Ελεονώρας Σουρλάγκα.
Σύλληψη ιδέας – Καλλιτεχνική επιμέλεια – Συντονισμός: Χρύσα Διαμαντοπούλου
Εικαστικός- Δημιουργία εγκαταστάσεων: Βασίλης Καβουρίδης.
Σχεδιασμός ήχου-μουσική σύνθεση: Γιώργος Ανδριώτης/Ελίνα Καλαμποκίνη.
Κοστούμια: Σταύρος Λίτινας.
Δημιουργία-επιμέλεια βιωματικών δράσεων: Φλώρα Σπύρου.
Επιμέλεια κίνησης: Αννα Ανουσάκη.
Φωτιστικός σχεδιασμός: Αποστόλης Τσατσάκος.
Περφόρμερ: Αννα Ανουσάκη, Νίκος Αξιώτης, Εβελίνα Αραπίδη, Χρύσα Διαμαντοπούλου, Ελσα Λουμπαρδιά, Σεμέλη Παπαοικονόμου.