Οι συμβάσεις της Ελληνικής Εταιρείας Ανακύκλωσης με τους δήμους λήγουν και η εταιρεία προτείνει νεότερους όρους, όπου οι δημοτικές αρχές καλούνται να επωμιστούν σημαντικό μέρος του κόστους διαχείρισης των ανακυκλώσιμων υλικών ● Αιτία, η τεράστια εισφοροδιαφυγή επιχειρήσεων/παραγωγών συσκευασιών και η αδράνεια των αρμόδιων δημόσιων αρχών να την πατάξουν.
Aδιέξοδο ή πρόσθετα –έως και υπέρογκα- κόστη για δήμους και δημότες; Αυτό το διττό ερώτημα αναδύεται σχετικά με το μέλλον της ανακύκλωσης συσκευασιών.
Η Ελληνική Εταιρεία Ανακύκλωσης και Αξιοποίησης (ΕΕΑΑ), γνωστή για το δίκτυο των μπλε κάδων που καλύπτει σχεδόν το σύνολο της ελληνικής επικράτειας, περιορίζει τις δραστηριότητές της με τις νέες συμβάσεις που προτείνει σε δήμους.
Πολλές συμβάσεις –10ετούς διάρκειας κατά κανόνα– μεταξύ ΕΕΑΑ και δήμων λήγουν και η εταιρεία –αντί της ανανέωσης με τους ίδιους όρους– προτείνει νεότερους όρους, με τους οποίους οι δήμοι καλούνται στην πράξη να επωμιστούν ένα σημαντικό μέρος του κόστους διαχείρισης ανακυκλώσιμων συσκευασιών, σύμφωνα με όσα περιγράφουν δήμαρχοι. Αιτία αυτής της κατάστασης, σύμφωνα με όλες τις εμπλεκόμενες πλευρές, είναι η τεράστια εισφοροδιαφυγή από πλευράς επιχειρήσεων/παραγωγών συσκευασιών και η αδράνεια των αρμόδιων δημόσιων αρχών να την πατάξουν.
Κάθε επιχείρηση που παράγει συσκευασμένα προϊόντα καλείται να καταβάλει ένα τέλος συσκευασιών και να είναι συμβεβλημένη με ένα συλλογικό σύστημα ανακύκλωσης αποβλήτων συσκευασιών. Σήμερα υφίστανται δύο τέτοια συστήματα (η ΕΕΑΑ με τους μπλε κάδους και η «Ανταποδοτική Ανακύκλωση» με τα «σπιτάκια ανακύκλωσης»). Εκτιμάται ότι επιχειρήσεις που παράγουν περίπου το 45% των ανακυκλώσιμων συσκευασιών δεν είναι συμβεβλημένες με κανένα από τα δύο ΣΣΕΔ, επομένως περίπου μία στις δύο ανακυκλώσιμες συσκευασίες εισφοροδιαφεύγει.
Σύμφωνα με στοιχεία του 2022, η ετήσια εισφοροδιαφυγή υπολογίζεται σε περίπου 22 εκατ. ευρώ, πόροι που ουσιαστικά χάνονται σε βάρος της ανακύκλωσης. Η εισφοροδιαφυγή 45% στην Ελλάδα είναι υπερπολλαπλάσια του 4% που υπολογίζεται για τις ευρωπαϊκές χώρες. Η ΕΕΑΑ έχει δηλώσει ότι βαρύνεται η ίδια «σχεδόν αποκλειστικά» από την εκτεταμένη εισφοροδιαφυγή και, υποστηρίζοντας ότι μέχρι πρότινος κάλυπτε ανάγκες μεγαλύτερες της νομικής της υποχρέωσης, έχει αναφέρει ότι το νέο της μοντέλο θα περιοριστεί στην εκπλήρωση του δικού της νομικού στόχου.
«Η ΕΕΑΑ καρκινοβατεί. Αφενός δεν είναι σε θέση να αντικαταστήσει παλιά απορριμματοφόρα, αφετέρου δεν παρέχει μπλε κάδους στο ύψος που μας χορηγούσε», ανέφερε στο χθεσινό διοικητικό συμβούλιο της ΚΕΔΕ ο δήμαρχος Βάρης – Βούλας – Βουλιαγμένης, Γρ. Κωνσταντέλλος. Ο ίδιος κάνει λόγο για «καταγγελία» υφιστάμενων συμβάσεων από πλευράς ΕΕΑΑ, με την εταιρεία να προτείνει νέες, «όπου πλέον οι δήμοι θα έχουν την ευθύνη να συμβάλλονται με ΚΔΑΥ (σ.σ. Κέντρα Διαλογής Ανακυκλώσιμων Υλικών) και η ΕΕΑΑ θα χρηματοδοτεί μόνο κατά ένα μέρος τη σχετική δαπάνη».
Σύμφωνα με όσα περιγράφει ο κ. Κωνσταντέλλος στην «Εφ.Συν.», η σύμβαση του δήμου του με την ΕΕΑΑ λήγει στις αρχές του 2024 και η εταιρεία προτείνει να διαπραγματευτεί ο δήμος μια νεότερη σύμβαση με το ΚΔΑΥ Κορωπίου και η ΕΕΑΑ να πληρώσει κόστος μέχρι το 25%. Ανάλογες, σύμφωνα με τον δήμαρχο, είναι οι προτάσεις της ΕΕΑΑ και σε άλλους δήμους.
«Αυτό σημαίνει ότι θα επιβαρυνθούν οι δήμοι για την προμήθεια μπλε κάδων και νέων απορριμματοφόρων, ενώ έξτρα έξοδα θα κληθούν να καταβάλουν στα ΚΔΑΥ. Οι διαπραγματεύσεις θα γίνουν με πολύ άσχημες προϋποθέσεις. Αντί της συλλογικής διαπραγμάτευσης που έκανε η ΕΕΑΑ, κάθε δήμος θα διαπραγματεύεται μόνος του απέναντι στα ΚΔΑΥ που, λόγω της φύσης τους, έχουν ουσιαστικά γεωγραφικό μονοπώλιο. Τα έξοδα θα φτάσουν στον θεό για τους δήμους, κατ’ επέκταση και τους δημότες», εξηγεί.
Περαιτέρω, ο δήμαρχος προειδοποιεί για τον κίνδυνο ακόμη και να σταματήσει η ανακύκλωση, εφόσον διαγωνισμοί δήμων για παροχή υπηρεσιών διαλογής βγουν άγονοι. «Εργο ανακύκλωσης που διακόπτεται σε έναν δήμο παθαίνει τέτοια ζημιά στα μάτια των δημοτών, που δεν επανέρχεται καθόλου εύκολα μετά», επισήμανε χθες στην ΚΕΔΕ.
Μιλώντας στο συλλογικό όργανο των δημάρχων (που κατέχει το 35% των μετοχών της ΕΕΑΑ), ο κ. Κωνσταντέλλος υπενθύμισε ότι, από τον Οκτώβριο του 2021, το υπουργείο Περιβάλλοντος έχει εγκρίνει τη χρηματοδότηση 9,7 εκατ. ευρώ στους δήμους, μέσω του Εθνικού Οργανισμού Ανακύκλωσης (ΕΟΑΝ), η οποία ακόμη δεν έχει δοθεί –η μη καταβολή των πόρων έχει θιγεί και από την ΕΕΑΑ. «Θα ήταν χρήματα που θα πήγαιναν στην ανακύκλωση. Σήμερα παίρνουμε μπλε κάδους παρατύπως», σχολιάζει ο κ. Κωνσταντέλλος στην «Εφ.Συν.».
Η κριτική του δημάρχου στρέφεται κατά του ΕΟΑΝ που «βρίσκεται υπό διάλυση». Ο αρμόδιος για την ανακύκλωση δημόσιος οργανισμός «επιτρέπει να υπάρχει εισφοροδιαφυγή. Δεν εφαρμόζει τον νόμο και δεν επιβάλλει τις προβλεπόμενες κυρώσεις. Ενδεικτικά, προβλέπονται πρόστιμα, ακόμη και απαγόρευση κυκλοφορίας στα ράφια των σούπερ μάρκετ για προϊόντα που δεν πληρώνεται εισφορά για τη συσκευασία τους», θυμίζει ο κ. Κωνσταντέλλος.
Ο δήμαρχος πρότεινε η ΚΕΔΕ να ζητήσει συνάντηση με τη διοίκηση του ΕΟΑΝ με αιτήματα:
α) ο Οργανισμός να δώσει άμεσα τα χρήματα που οφείλονται στους δήμους που προχωράνε σε νέες συμβάσεις με την ΕΕΑΑ,
β) να καθοριστούν από 1/1/2024, με απόφαση του Δ.Σ. του ΕΟΑΝ, ελάχιστες τιμές εισφοράς για τα δύο αδειοδοτημένα Συστήματα Ανακύκλωσης Συσκευασιών, οι οποίες θα εφαρμοστούν ενιαία για όλες τις επιχειρήσεις και θα είναι αυξημένες κατά τουλάχιστον 40%-50% συγκριτικά με τις σημερινές.
«Δεν γίνεται οι δήμοι να πληρώνουν τις παραλείψεις του ΕΟΑΝ και πρέπει η ΚΕΔΕ να βγει μπροστά και να απαιτήσει αυτές τις λύσεις, που είναι εφικτές και άμεσα εφαρμόσιμες. Θα καταρρεύσει η ΕΕΑΑ με ευθύνη του ΕΟΑΝ, δηλαδή του ελληνικού Δημοσίου», προειδοποιεί ο δήμαρχος.
Υπενθυμίζεται ότι στο παρελθόν στελέχη της ΕΕΑΑ –στο πλαίσιο ρεπορτάζ της «Εφ.Συν.»– είχαν καταλογίσει στις αρμόδιες αρχές ανεπαρκή ανταπόκριση στα αιτήματα της εταιρείας για πάταξη της εισφοροδιαφυγής, αλλά και στον ΕΟΑΝ «σειρά αιφνίδιων αποφάσεων» σε βάρος της ΕΕΑΑ, όπως αύξηση 15% των εισφορών στις συμβεβλημένες με το σύστημα του μπλε κάδου επιχειρήσεις, κάτι που προκάλεσε στην ΕΕΑΑ ανησυχία για «φυγή» επιχειρήσεων προς άλλα συστήματα ανακύκλωσης.
«Στο στόχαστρο»
Στη χθεσινή συνεδρίαση της ΚΕΔΕ δεν έλειψαν έμμεσες αναφορές προς την «Ανταποδοτική Ανακύκλωση». Οπως έχει αποκαλύψει η «Εφ.Συν.» –με τα ρεπορτάζ της εφημερίδας μας να έχουν επιβεβαιωθεί από την αρμόδια Ευρωπαία επίτροπο, Ελίζα Φερέιρα–, η Κομισιόν έχει «παγώσει» τη χρηματοδότηση για την αγορά «σπιτιών ανακύκλωσης».
Τη στιγμή που οι αρμόδιες αρχές αδυνατούν να πατάξουν την εισφοροδιαφυγή εκατομμυρίων ευρώ που οδηγεί σε αδιέξοδο την ανακύκλωση, «δεκάδες/εκατοντάδες εκατομμύρια από το ΕΣΠΑ και το πρόγραμμα “Αντώνης Τρίτσης” δαπανώνται μέσω των ΟΤΑ για αγορά πανάκριβου και αναποτελεσματικού εξοπλισμού ανακύκλωσης, χρηματοδοτήσεις που πλέον βρίσκονται στο στόχαστρο της Ευρωπαϊκής Ενωσης και εκθέτουν τη χώρα και την αυτοδιοίκηση», παρατήρησε μιλώντας στην ΚΕΔΕ ο κ. Κωνσταντέλλος.
Οπως έχει γράψει η «Εφ.Συν.», στο παρελθόν ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ, Δ. Παπαστεργίου, είχε ζητήσει με επιστολή του στον τέως αναπληρωτή υπουργό Εσωτερικών, Στ. Πέτσα, να ενταχθούν και οι μπλε κάδοι στο πρόγραμμα «Αντώνης Τρίτσης». Ουδέποτε έλαβε απάντηση.