Η ΛΑ ΣΥ στις τοπικές και περιφερειακές εκλογές, κατεβαίνει πανελλαδικά με το κεντρικό σύνθημα: Μαζί με τον λαό στους αγώνες για τις ανάγκες των πολλών και όχι για τα κέρδη των λίγων!
Τι σημαίνει αυτό;
Πρώτα απ’ όλα ότι εμείς ως Λαϊκή Συσπείρωση, έχουμε ως βασικό γνώμονα, το κατά πόσο ο σχεδιασμός, οι προτεραιότητες και το έργο της Δημοτικής αρχής υπηρετούν την ικανοποίηση των σύγχρονων αναγκών των εργαζόμενων, των νέων, των γυναικών, των λαϊκών οικογενειών σε μία σειρά κρίσιμους τομείς. Τομείς όπως:
– η αντισεισμική, η αντιπλημμυρική και η αντιπυρική προστασία
– η δημόσια διαδημοτική συγκοινωνία και η σύνδεσή της με το αστικό κέντρο
– το οδικό δίκτυο, το δίκτυο ύδρευσης, του ηλεκτροφωτισμού.
– η αξιοποίηση των ελεύθερων χώρων (πλατείες, πάρκα, παραλίες) ως χώρων αναψυχής, ξεκούρασης, περιπάτου προς όφελος της νεολαίας, των μικρών παιδιών και των ηλικιωμένων κι όχι σαν χώρους επιχειρηματικής δραστηριότητας και επεκτάσεις καταστημάτων εστίασης.
– η προστασία του περιβάλλοντος
– η διαχείριση των απορριμμάτων και των λυμάτων
– η στήριξη των κοινωνικών δομών, των ατόμων με αναπηρία, των παιδιών που βρίσκονται σε εξάρτηση
– η σχολική στέγη, ο αθλητισμός και ο πολιτισμός
– το αν υπάρχουν δημόσιες δομές υγείας,
– ακόμα μας ενδιαφέρει το πρόβλημα της ανεργίας στο Δήμο, ή οι εργασιακές συνθήκες που υπάρχουν.
Γιατί εμείς την ανάπτυξη ενός τόπου δεν την βλέπουμε έξω και μακριά από τους ανθρώπους του. Την συνδέουμε άμεσα με την ανάπτυξη του βιοτικού επιπέδου των ανθρώπων που τον κατοικούν.
Θα σταθώ και πιο αναλυτικά πιο κάτω που θα μιλήσω και για το πρόγραμμά μας.
Δεύτερον ότι εμείς είτε από τη θέση της διοίκησης είτε από τη θέση της αντιπολίτευσης, είτε μέσα στις αίθουσες των συμβουλίων είτε έξω από αυτές, ασκούμε γνήσια λαϊκή αντιπολίτευση στην αντιλαϊκή πολιτική από όπου κι αν προέρχεται και υλοποιείται. Από την κυβέρνηση, την Περιφέρεια, το Δήμο. Απέναντι στην πολιτική που αξιοποιεί τον κρατικό μηχανισμό, την Περιφέρεια και τους Δήμους για τα κέρδη των λίγων σε βάρος των αναγκών των πολλών. Στην πολιτική ενός κράτους του «πάμε κι όπου βγει», εχθρικού για το λαό που όμως δουλεύει «ρολόι» για τα συμφέροντα των μεγάλων επιχειρηματικών ομίλων, φορτώνοντας τον λαό με νέα βάρη. Με την ακρίβεια, το καθηλωμένο εισόδημα, τη φοροληστεία, τους πλειστηριασμούς, την περαιτέρω εμπορευματοποίηση της Υγείας και της Παιδείας. Αφήνοντάς τον ανυπεράσπιστο στις φυσικές καταστροφές, εκτεθειμένο στα περιβαλλοντικά εγκλήματα, με ελάχιστους χώρους αναψυχής, άθλησης, πολιτισμού.
Ας πάρουμε ένα παράδειγμα για να μην είμαι γενικόλογη. Το τι έργα επιλέγονται να γίνουν και από ποιόν (από επιχειρηματικούς ομίλους, εργολάβους ή από το κράτος και την Περιφέρεια ή το Δήμο με αυτεπιστασία) είναι πολιτική επιλογή. Το αν χρηματοδοτούνται ή όχι κάποια έργα δεν είναι ένα απλό γραφειοκρατικό ή οικονομικό πρόβλημα. Είναι πολιτική επιλογή.
Ας πάρουμε τα πρόσφατα καταστροφικά για το Δήμο μας και τους δημότες γεγονότα, που σχετίζονται με αυτό που λέμε αντιπυρική και αντιπλημμυρική προστασία. Την πυρκαγιά της 17ης Ιούλη και την πρόσφατη πλημμύρα. Κάηκε το Πάνειο όρος, εκεί που θέλουν να βάλουν ανεμογεννήτριες. Κάηκε το Σκόρδι και η περιοχή της Σαρωνίδας που αποτελεί κομμάτι του προστατευόμενου ορεινού όγκου. Εκεί που θέλει ο Άδωνις να φτιάξει την περίκλειστη πολιτεία του μίνι Ελληνικού και συμφωνούν όλες οι άλλες παρατάξεις εκτός από εμάς. Κάηκαν ή πλημμύρισαν σπίτια και ξεσπιτώθηκαν οικογένειες, καταστράφηκαν αυτοκίνητα, περιουσίες. Κινδύνεψαν ζωές. Ρέματα υπερχείλισαν, δρόμοι σκεπάστηκαν φερτά υλικά (χώμα, πέτρες, σκουπίδια από τις άτυπες χωματερές, υλικά από τα καμένα). Ολόκληρες περιοχές δεν είχαν ρεύμα και νερό για ώρες. Ο μύθος της παραλιακής Ριβιέρας βούλιαξε κυριολεκτικά στη λάσπη. Για άλλη μια φορά το «επιτελικό κράτος» περιορίστηκε στα μηνύματα του 112 και στην ατομική ευθύνη, στάθηκε ανίκανο να προστατέψει ζωές και περιουσίες.
Είναι τεράστιες οι ευθύνες κυβέρνησης, Περιφέρειας και Δήμου για αυτή την κατάσταση που ζούμε. Για το ότι δεν υπάρχει ολοκληρωμένο σχέδιο αντιπυρικής, αντιπλημμυρικής αλλά και αντισεισμικής θωράκισης. Και είναι τουλάχιστον γελοιότητες στη σημερινή εποχή της επιστημονικής και τεχνολογικής γνώσης να επικαλούνται επίσημα χείλη ως άλλοθι τα περί θεομηνίας, έντονης βροχόπτωσης και κλιματικής κρίσης.
Αλήθεια φταίει η ένταση της βροχής και η «κλιματική κρίση»
– για την υποχρηματοδότηση και υποστελέχωση ΠΥ και Δασαρχείων;
– για το ότι η ΠΠ στελεχώνεται με συμβασιούχους για λίγους μήνες;
– για το ότι δεν χρηματοδοτούνται σύγχρονα αντιπλημμυρικά έργα;
– για το ότι δεν εκσυγχρονίζονται και δεν συντηρούνται υποδομές, οδικά δίκτυα, δίκτυα ύδρευσης και ηλεκτροφωτισμού;
– για την άναρχη δόμηση και τα σχέδια πόλης που δεν προχωρούν;
– για το ότι δεν έχουν καθαριστεί ρέματα και φρεάτια;
– για το ότι από τις 17 Ιούλη δεν έχει προχωρήσει η απομάκρυνση των υλικών από τις καμένες περιοχές, δεν έχουν μπει κορμοδέματα στα επίμαχα σημεία;
Όχι βέβαια. Φταίνε οι πολιτικές επιλογές που εφαρμόζουν διαχρονικά οι κυβερνήσεις και υποστηρίζουν ενεργά Περιφέρειες και Δήμοι. Πολιτικές που έχουν σαν πρώτη προτεραιότητα τα σχέδια και τα κέρδη των μεγάλων επιχειρηματικών ομίλων κι όχι την ικανοποίηση των λαϊκών αναγκών.
Γι’ αυτό ξεπερνιούνται ταχύτατα τα όποια γραφειοκρατικά εμπόδια και χρηματοδοτούνται αδρά έργα όπως το Ελληνικό, η ανάπλαση του Φαληρικού Δέλτα –της αυλής του ιδρύματος Νιάρχου- , το γήπεδο στο Βοτανικό κ.α.
Γι’ αυτό ο λαός πνίγεται το χειμώνα και καίγεται το καλοκαίρι. Είναι οι πολιτικές που θεωρούν κόστος τα έργα που εξυπηρετούν τις δικές μας ανάγκες και όφελος τα έργα που μπουκώνουν με κέρδη τους επιχειρηματικούς ομίλους.
Κι αυτή την πολιτική την εφαρμόζουν οι δημοτικές αρχές που στηρίζονται από ΝΔ-ΣΥΡΙΖΑ-ΠΑΣΟΚ και λοιπούς «ακομμάτιστους», χωρίς να ψελλίσουν μια αντίρρηση.
Για τις ευθύνες της διοίκησης στο Δήμο μας πιο ειδικά δύο αναφορές:
– τον Ιούλη του 2020 ψήφισαν όλοι πλην ημών τον Ιόλαο το σχέδιο για την τάχα μου αντιπυρική προστασία και την αντιμετώπιση έκτακτων καταστάσεων. Ούτε που το είχαν διαβάσει κιόλας. Τι έλεγε αυτό το σχέδιο; Υλοποιούσε με ένα δαιδαλώδες και γραφειοκρατικό καταμερισμό ευθυνών όλων των εμπλεκόμενων φορέων, τον νόμο του 4662/2020 για την αντιμετώπιση κρίσεων. Το τι σημαίνει πρακτικά αυτό το ζήσαμε εκείνες τις μέρες όπου έχανε η μάνα το παιδί κι ο σκύλος τον αφέντη. Ο συγκεκριμένος νόμος εκτός όλων των άλλων αποκόβει από τον κεντρικό σχεδιασμό και την ευθύνη χρηματοδότησης τον τομέα της πυροπροστασίας και δασοπροστασίας, με μεταφορά αρμοδιοτήτων σε δήμους, σε ΜΚΟ , εθελοντές και ιδιώτες άρα και την μεγαλύτερη εμπορευματοποίηση της. Σε κάθε καταργηθείσα πυροσβεστική υπηρεσία παίρνει την θέση η αντίστοιχη εθελοντική δημοτική πυροσβεστική υπηρεσία και σε κάθε κατάργηση οργανικής θέσης μόνιμου προσωπικού αντικαθίσταται από εθελοντές ή συμβασιούχους ορισμένου χρόνου. Αυτά ψήφισαν. Αυτά που ζήσαμε. Και δεν υποτιμάμε το ρόλο των εθελοντών. Και το ΚΚΕ βοηθά με ομάδες εθελοντών. Αλλά αυτό είναι άλλο. Δεν μπορούν αντικειμενικά οι εθελοντές να υποκαθιστούν τον οργανωμένο κρατικό μηχανισμό.
– τον φετινό Ιούνη, φέραμε όπως άλλωστε κάνουμε κάθε χρόνο ερώτημα για την κατάσταση ετοιμότητας του Δήμου ενόψει της αντιπυρικής περιόδου. Μεταξύ των ερωτημάτων ήταν κι αυτό για τον καθαρισμό των ρεμάτων που όπως όλοι ξέρουμε είναι στην ευθύνη της Περιφέρειας. Η απάντηση που δόθηκε ήταν ότι η Περιφέρεια τα καθαρίζει μέσα στο καλοκαίρι ενόψει των φθινοπωρινών βροχών. Όμως η ημερομηνία αποσφράγισης του σχετικού διαγωνισμού της Περιφέρειας είναι 9/11/23 για τα ρέματα της Αν.Αττικής. Όσο για τα σχέδια εκκένωσης περιοχών, μας είπαν ότι θα προσλάβουν ειδικό επιστήμονα για την εκπόνησή τους, αφού όμως είχαμε ήδη καεί. Εδώ δεν έπρεπε ο Δήμος έγκαιρα μήνες πριν να κινητοποιηθεί προς πάσα κατεύθυνση, να ενημερώσει τους δημότες και να διεκδικήσει μαζί με αυτούς τα αυτονόητα;
Και καμώνονται σήμερα ότι κάνουν ότι μπορούν και κήρυξαν και το Δήμο σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης για έξι μήνες. Για να μην πούμε για το τι αποζημιώσεις θα δοθούν, σε πόσους και από τι κόσκινο θα περάσουν. Και πότε θα ολοκληρωθούν τα έργα αποκατάστασης. Αλλά είπαμε αυτά δεν είναι έργα πρώτης προτεραιότητας.
Και να μην μείνουμε μόνο στο θέμα της ΠΠ. Πόσα αναγκαία έργα υποδομής δεν προχωράνε και μεταφέρονται ως κωδικοί του 10ευρου στα Τεχνικά Προγράμματα από χρόνο σε χρόνο ή σέρνονται κυριολεκτικά για χρόνια. Οδικό δίκτυο, δίκτυο ύδρευσης και αποχέτευσης, ίδρυση σχολικών μονάδων, αθλητικών κέντρων κλπ.
Παρουσίαση του προγράμματος και των θέσεών μας.
Οικονομική πολιτική
– υποστηρίζουμε ότι είναι υποχρέωση του κράτους να εξασφαλίζει την αναγκαία χρηματοδότηση των δήμων από τον κρατικό προϋπολογισμό η οποία να καλύπτει το σύνολο των λαϊκών αναγκών όπως συντήρηση υποδομών, άμεση προώθηση τεχνικών έργων που αφορούν αντιπλημμυρικά έργα, αντιπυρική προστασία, οδικό δίκτυο, δίκτυο ύδρευσης, αντισεισμικό έλεγχο με προτεραιότητα τους σχολικούς και αθλητικούς χώρους. Αν δούμε τον προϋπολογισμό του Δήμου, θα δούμε ότι οι ΚΑΠ που παρακρατούνται από τους φορολογούμενους και επιστρέφονται μέσω των ταμείων της ΤΔ, αποτελούν το 1/3 των εσόδων και τα 2/3 είναι από φόρους. Στην Περιφέρεια φέτος δόθηκαν 102 εκ (ελάχιστο ποσό) μείον τη μισθοδοσία 75 εκ μένουν για 4 εκ του λεκανοπεδίου της Αττικής 27 εκ!. Συζητάνε και η ΚΕΔΕ το αποδέχεται, να εισπράττουν οι Δήμοι τον ΕΝΦΙΑ τα έσοδα του οποίου υπολογίζονται σε 2,5 δις, που όμως δεν θα χρειάζονταν αν εισπράττονταν τα 4δις από το φόρο των ακινήτων των επιχειρήσεων που καμία κυβέρνηση δεν εισέπραξε.
– Οι δυνάμεις της Λαϊκής Συσπείρωσης, πανελλαδικά, διεκδικούμε τη συνολική κατάργηση των ανταποδοτικών τελών και την χρηματοδότηση των Υπηρεσιών από τον κρατικό προϋπολογισμό. Κι αυτό γιατί τα ανταποδοτικά τέλη που καλούμαστε να πληρώσουμε, τα έχουμε ήδη προπληρώσει πολλαπλάσια μέσω της ληστρικής άμεσης και έμμεσης φορολογίας. Αν και το 95% των εσόδων του κρατικού προϋπολογισμού προέρχονται από τα λαϊκά στρώματα, δεν επιστρέφονται μέσω υπηρεσιών στο λαό, αλλά προωθούνται μέσω «αναπτυξιακών» νόμων, επιχορηγήσεων κλπ στους μεγάλους επιχειρηματίες. Απαιτούμε δραστική μείωση της δημοτικής φορολογίας για μισθωτούς και αυτοαπασχολούμενους δημότες, κατάργηση για τους ανέργους και ταυτόχρονη αύξηση της φορολογίας και των τελών των μεγάλων επιχειρήσεων, ξενοδοχειακών μονάδων, Τραπεζών κ.α. πχ τέλη αποκομιδής των σκουπιδιών.
– αγωνιζόμαστε για την κατάργηση κάθε είδους συμμετοχής των εργαζομένων σε «τροφεία» των παιδικών σταθμών, σε δραστηριότητες αθλητισμού, πολιτισμού, καλλιτεχνικής παιδείας.
– εναντιωνόμαστε στην ταξική πολιτική είσπραξης χρεών και υπερασπιζόμαστε αγωνιστικά το λαό ενάντια σε κατασχέσεις λογαριασμών και πλειστηριασμούς.
Εμείς δεν αποδεχόμαστε μοιρολατρικά το ασφυκτικό νομικό και οικονομικό πλαίσιο με το οποίο λειτουργούν σήμερα οι δήμοι για να το χρησιμοποιούμε σαν το άλλοθι της μετατροπής του Δήμου σε φορομπήχτη και τροχονόμο επιχειρηματικών συμφερόντων, σε οργανωτή των πάρτι που στήνουν διάφορες ΜΚΟ. Το αντιμαχόμαστε, διεκδικούμε με το λαό, αξιοποιούμε τις δυνατότητες που υπάρχουν για φιλολαϊκές λύσεις.
Εδώ αξίζει να σχολιάσουμε και το περίφημο «οικονομικό εργαλείο» του Δήμου την ΑΔΜΚΕΣ ΑΕ
1) Το Δημοτικό Συμβούλιο εκλέγει το ΔΣ της ΑΔΜΚΕΣ ΑΕ. Όμως η ΑΔΜΚΕΣ ως ανώνυμη εταιρεία, λειτουργεί με βάση το καταστατικό της και τους σκοπούς που ορίζει αυτό. Αυτός λοιπόν που αποφασίζει το πρόγραμμα τους στόχους και τις προτεραιότητές της, είναι το ΔΣ της κι όχι το Δημοτικό Συμβούλιο. Δεν υπάρχει εκ του νόμου καμία υποχρέωση, αλλά και ούτε στο καταστατικό της, να ενημερώνει ή να ζητά τη γνώμη του Δημ.Συμβουλίου. Αντιθέτως, έχουμε ήδη τη δυσάρεστη εμπειρία να πληρώνουμε «τα σπασμένα» της επιχειρηματικής δράσης της εταιρείας, (πρόστιμα, δικηγορικά έξοδα και χρέη) χωρίς κιόλας να αναζητούνται επί της ουσίας οι πολιτικές και όχι μόνο ευθύνες.
2) Η ΑΔΜΚΕΣ ΑΕ δεν συμπεριλαμβάνεται στον προϋπολογισμό και το τεχνικό πρόγραμμα του Δήμου. Επομένως ποιός θέτει τις προτεραιότητες των όποιων έργων που υποτίθεται θα κάνει; Ποιος και με τι κριτήρια; Επίσης πάλι με συμβάσεις έργων με ιδιώτες θα λειτουργεί αφού ούτε το κατάλληλο προσωπικό έχει ούτε και υποδομές. Ότι δηλαδή κάνει και τώρα ο Δήμος
Εν ολίγοις, το «οικονομικό εργαλείο» της ΑΔΜΚΕΣ ΑΕ που μας εκθειάζουν, έρχεται να εξυπηρετήσει το δήμο επιχειρηματία, που ξεπλένει την κυβερνητική πολιτική της υποχρηματοδότησης των ΟΤΑ, παραμυθιάζοντας την κοινή γνώμη ότι τάχαμου θα’ χουμε ίδια έσοδα και θα κάνουμε έργα. Ενώ στην πραγματικότητα αυτό που κάνει είναι να ανοίγει διάπλατα την πόρτα σε κάθε επιχειρηματική δράση στο φιλέτο της δημόσιας περιουσίας, που για το δήμο μας μεταφράζεται προς το παρόν στον τομέα του τουρισμού και πιο ειδικά στο κομμάτι της παραλίας. Σε απλά ελληνικά θα νοικιάζει τις παραλίες του δήμου. ( ένα είδος ντίλερ δηλαδή). Τα περιβόητα «οφέλη» της επιχειρηματικής δράσης στις παραλίες νομίζω τα έχουμε απαριθμήσει. Ούτε εκατοστό ελεύθερης παραλίας, παράνομες κατασκευές και πρόστιμα στο δήμο, αθέμιτος ανταγωνισμός για τους αυτοαπασχολούμενους της περιοχής, υποβάθμιση του περιβάλλοντος και του βιοτικού επιπέδου των κατοίκων. Οι μόνοι που ωφελούνται είναι οι επιχειρηματίες.
Επομένως, όση εξυγίανση και αν καταφέρουν στην εν λόγω ΑΕ, όσο κι αν την ρετουσάρουν, όφελος δεν πρόκειται να δει ο δημότης, ούτε στην τσέπη του, ούτε στην καθημερινότητα του, γιατί απλά αυτά είναι εκτός του πεδίου ενδιαφερόντων της επιχειρηματικής δράσης είτε αυτή εκπορεύεται από έναν ιδιώτη είτε από τον ίδιο το Δήμο ως επιχειρηματία.
Ας μας πουν. Τι κέρδισε και τι έχει να κερδίσει η μεγάλη λαϊκή πλειοψηφία και από τη διαχείριση των πολυδιαφημιζόμενων κονδυλίων του ΕΣΠΑ; Χρήματα που προέρχονται από τη φοροληστεία του ελληνικού λαού και των λαών της ΕΕ. Όταν η μερίδα του λέοντος κατευθύνεται στα επενδυτικά σχέδια επιχειρηματικών ομίλων; Όταν κατασπαταλώνται σε έργα που ελάχιστη σχέση έχουν με τις πραγματικές ανάγκες και συνοδεύονται από την περαιτέρω εμπορευματοποίηση υπηρεσιών και κοινωνικών δομών που καλούμαστε να ξαναπληρώσουμε;
Πχ ηλεκτρικά ποδήλατα ενώ δεν έχουμε δημοτική συγκοινωνία ή ακόμα κι αν αφορούν σε πραγματικές ανάγκες είτε δεν τις καλύπτουν πλήρως (πχ συντήρηση σχολείων και αθλητικών χώρων) ή έχουν και συνοδές δράσεις που κατασπαταλούν χρήμα σε διάφορους επιτήδειους.
Αν θέλουν να κάνουν έργα υπάρχουν λύσεις. Διεκδίκηση κεντρικών δημόσιων πόρων πρώτα απ’ όλα για να στελεχωθούν Δήμοι και Περιφέρειες με επαρκές και μόνιμο προσωπικό, ώστε να ανταποκρίνονται στις καθημερινές λαϊκές ανάγκες. Ας αξιοποιήσουν και το μόνιμους και τους συμβασιούχους υπαλλήλους με άλλη ιεράρχηση και προτεραιότητες. Ας κάνουν έργα με αυτεπιστασία. Ο κομμουνιστής δήμαρχος της Πάτρας το κάνει. Μπορούν να γίνουν έργα με αυτό τον τρόπο χωρίς να πληρώνουμε εργολάβους και να στοιχίζει ο κούκος αηδόνι και να γίνονται έγκαιρα έργα όπως συντήρηση σχολικών μονάδων, παιδικών χαρών, δρόμων, καθαρισμοί παραλιών, αποψιλώσεις και καθαρισμοί εκτάσεων κλπ
Κοινωνική πολιτική
– Η κοινωνική πρόνοια, όπως και οι αντίστοιχες δομές, για μας πρέπει να
είναι στην ευθύνη του κράτους. Απαιτούν χρηματοδότηση και δεν περιορίζονται στις σακούλες του κοινωνικού παντοπωλείου που στην πράξη καλλιεργούν το χαμήλωμα των απαιτήσεων του κόσμου.
– αντιπαλεύουμε τις πολιτικές ιδιωτικοποίησης της υγείας που διαχρονικά ακολουθούν όλες οι κυβερνήσεις, διεκδικώντας την αναβάθμιση του ΚΥ Καλυβίων, την δημιουργία Δημόσιου Νοσοκομείου στην Ανατολική Αττική.
– διεκδικούμε ουσιαστική μέριμνα για τα άτομα ΑμΕΑ (ΚΔΑΠ, παιδικές χαρές, πρόσβαση στη θάλασσα), στηρίζουμε τους αγώνες των γονιών του Ειδικού Σχολείου Λαυρίου. Η πρόεδρος του ΔΣ είναι υποψήφια μας.
– λέμε ΟΧΙ ΣΕ ΟΛΑ τα ναρκωτικά, υποστηρίζουμε τα προγράμματα δράσης και πρόληψης, τα στεγνά προγράμματα απεξάρτησης. Καταδικάζουμε την «προοδευτική ψυχαγωγική» χρήση ουσιών, τους ελεγχόμενους χώρους χρήσης. Θα μπορούσε να δημιουργηθεί παράρτημα του ΕΣΥΝ στο Δήμο.
– ο Δήμος οφείλει να δημιουργήσει δημοτικά κέντρα νεότητας, δομές για τη δημιουργική δραστηριότητα των νέων, των μικρών παιδιών. Χωρίς ανταποδοτικότητα, ανοιχτά για όλους. Να αναβαθμίσει και να δημιουργήσει και νέες παιδικές χαρές.
– να δημιουργηθούν αλλά και να εκσυγχρονιστούν χώροι άθλησης σε πάρκα, γήπεδα, κλειστά γυμναστήρια, ένα κολυμβητήριο. Δωρεάν ανοιχτά σε όλους. Έχουμε παρέμβει και στο ΔΣ του Αριστόδικου για το καταστατικό των αθλητικών χώρων για αυτά τα ζητήματα. Δεν μπορούμε να κατηγορούμε τη νεολαία για παραβατικότητα και να μην τις προσφέρουμε ούτε μια πλατεία ανοιχτή. Σχεδόν όλες έχουν μετατραπεί σε αυλές εστιατορίων.
– ΚΑΠΗ. Εκσυγχρονισμός του καταστατικού τους το θέσαμε από την πρώτη στιγμή που μετείχαμε στον Αριστόδικο. Δεν μπορεί να αντιμετωπίζονται οι ηλικιωμένοι ως ανήμποροι να παίρνουν αποφάσεις για αυτά που τους αφορούν. Χρειάζεται αναβάθμιση της λειτουργίας τους με γενναία χρηματοδότηση ώστε να προσφέρουν τις υπηρεσίες που πρέπει και να μην περιορίζονται μόνο σε εκδρομές.
– συντήρηση των υπαρχόντων και δημιουργία νέων σχολικών υποδομών και βρεφονηπιακών σταθμών που να δέχονται όλα τα βρέφη και τα προνήπια δωρεάν και χωρίς προϋποθέσεις.
– να δημιουργηθεί επιτέλους διαδημοτική συγκοινωνία και σύνδεση με προαστιακό. Μια τέτοια συγκοινωνία με έναν σωστό προγραμματισμό θα εξυπηρετούσε και τις σχολικές μετακινήσεις μαθητών, που τώρα με τους χιλιομετρικούς περιορισμούς αποκλείονται από την μεταφορά που πληρώνει η Περιφέρεια. Χώρια που θα εξοικονομούνταν σημαντικά ποσά.
Για όλα αυτά απαιτείται γενναία κρατική χρηματοδότηση την οποία και διεκδικούμε. Είμαστε ενάντια στη λογική της ανταποδοτικότητας, στη λογική του δεν δικαιούσαι αν δεν πληρώσεις. Στη πολιτική που θεωρεί κόστος τις ανάγκες των πολλών.
Περιβάλλον
– είμαστε σταθερά υπέρ της κατοχύρωσης του φυσικού πλούτου ως δημόσιας λαϊκής περιουσίας ενάντια στην παραπέρα εμπορευματοποίηση γης, δασών, υδάτων. Είμαστε οι μόνοι που υπερασπιζόμαστε σταθερά τους δύο υγροβιότοπους του Δήμου, που απαιτούμε παραλίες καθαρές, σύγχρονα εξοπλισμένες με αποδυτήρια, ντουζιέρες, ομπρέλες, ναυαγοσώστη, πρόσβαση σε άτομα ΑμΕΑ ανοικτές στο λαό και ελεύθερες από επιχειρηματικές δραστηριότητες. Εμείς είμαστε σταθερά ενάντια στη λογική που κινείται ο Δήμος όλα αυτά τα χρόνια, με τη διαμάχη με την ΕΤΑΔ για το ποιος θα νοικιάζει τις δημόσιες παραλίες.
Επιδιώκουμε μια τουριστική ανάπτυξη με όρους και προϋποθέσεις αξιοποίησης της φυσικής ομορφιάς του Δήμου μας, σεβασμού της ποιότητας ζωής και τους όρους διαβίωσης των κατοίκων.
Όλες οι παρατάξεις εκτός από εμάς, αποδέχονται την υποχρηματοδότηση των δήμων, ως δεδομένη και μάλιστα την χρησιμοποιούν σαν άλλοθι για να δικαιολογήσουν την ενοικίαση παραλιών, πλατειών, κοινόχρηστων χώρων. Και όχι μόνο το κάνουν, αλλά και επιτρέπουν την ασυδοσία. Δίνουν παρατάσεις ωραρίου μουσικής, χωρίς να εξετάζουν τις προϋποθέσεις που θέτει ο νόμος, δίπλα σε σπίτια, με την ένταση στο μάξιμουμ. Δεν πάει να διαμαρτύρεται ο κόσμος που δεν κλείνει μάτι. Νοικιάζουν παραλίες για ομπρελοξαπλώστρες και αυτές φτάνουν ως το κύμα, καντίνες μετατρέπονται σε υπαίθρια εστιατόρια χωρίς να τηρούνται υγειονομικά πρωτόκολλα. Εμείς έχουμε επανειλημμένα ζητήσει για παράδειγμα να μας πουν πόσα τετραγωνικά κοινόχρηστων χώρων νοικιάζουν ανά δημοτική κοινότητα και η απάντηση είναι δεν ξέρουν! Ούτε που ξέρουμε ποια μαγαζιά έχουν πάρει παράταση ωραρίου μουσικής. Ο δημότης μόνος του τρέχει να βγάλει άκρη. Εδώ και 4 χρόνια δεν έχουν μπει στον κόπο να βγάλουν παράνομη φραγή δημόσιου δρόμου.
Απορρίμματα- Απόβλητα
– έχουμε ως βασική γραμμή τη δημιουργία ενιαίου κρατικού φορέα ολοκληρωμένης διαχείρισης απορριμμάτων, την ανακύκλωση στη πηγή, στην παραγωγή και στην προώθηση των προϊόντων και των τροφίμων, τη δημιουργία χώρων εναπόθεσης των υπολειμμάτων που θα καθοριστούν με επιστημονικό τρόπο, παίρνοντας υπόψη την ποιότητα ζωής, την επιβάρυνση των προτεινόμενων περιοχών. Η πρότασή μας είναι επιστημονικά τεκμηριωμένη προς όφελος της υγείας και της οικονομίας των πολλών. Της ανάγκης να μην κατασπαταλώνται ανθρώπινη εργασία και φυσικοί πόροι. Για να κρίνουμε την κατάσταση στο Δήμο πρέπει να δούμε και την μεγάλη εικόνα. Σήμερα δεν ανακυκλώνεται ούτε το 10% ενώ επιστημονικά αποδεικνύεται ότι μπορεί να ανακυκλωθεί το 90%. Και δεν μιλάμε μόνο για το οικιακό σκουπίδι. Στην Αττική υπάρχουν 3 μεγάλες βιομηχανικές ζώνες που έχουν τον πιο μεγάλο όγκο σκουπιδιών. Κι αυτά θάβονται στη χωματερή των Άνω Λιοσίων. Το 2020 που ανακηρύχθηκε ως έτος ανακύκλωσης από την Περιφέρεια, η ανακύκλωση δεν ξεπέρασε το 10% και επίσης κάηκαν μυστηριωδώς 14 εργοστάσια ανακύκλωσης. Στον τομέα της διαχείρισης των απορριμμάτων δραστηριοποιούνται μόνο επιχειρηματικοί όμιλοι. Το σκουπίδι είναι εμπόρευμα. Αυτό που βγαίνει από την ανακύκλωση είναι εμπόρευμα κι αν δεν δίνει το προσδοκώμενο κέρδος, οι όμιλοι θα στραφούν σε άλλη επιχειρηματική δραστηριότητα. Και αυτή βρέθηκε θα καίνε τόνους σκουπιδιών 24 ώρες το 24ωρο στα εργοστάσια καύσης για να παράγουν ενέργεια και να μας την πωλούν πανάκριβα. Κι αυτή η διαδικασία εκτός ότι κάνει πέρα την ανακύκλωση, αποδεικνύεται επιστημονικά ότι είναι η πιο καρκινογόνα γιατί παράγει διοξίνες που περνάνε στην τροφική αλυσίδα. Καπιταλιστικό κέρδος και προστασία περιβάλλοντος είναι δύο πράγματα εντελώς αντίθετα.
Τώρα μπορούμε να καταλάβουμε και το γιατί δεν γίνεται ανακύκλωση και στο Δήμο μας. Βέβαια ήτανε στραβό το κλίμα το ‘φαγε κι ο γάιδαρος. Δύο ΤΣΔΑ πληρώσαμε, στη μελέτη κιόλας του κ.Χασάπη υπήρχε και η προτεινόμενη δράση της παραγωγής εξαιρετικής ποιότητας κομποστ για τα φυτά. Τίποτα δεν εφαρμόστηκε ποτέ. Έρχονται κάτι αποσπασματικά πιλοτικά προγράμματα ανακύκλωσης με εφαρμογή σε περιορισμένες περιοχές. Εδώ χρειάζεται συγκεκριμένος σχεδιασμός από το Δήμο που να αφορά από τα δρομολόγια των απορριμματοφόρων, το που θα μπουν οι κάδοι, το πώς θα ενημερωθούν όλοι οι δημότες για το βασικό πρόγραμμα, το πώς θα αξιοποιηθούν τα κλαδέματα (δεν είμαστε Κυψέλη να τα πηγαίνουμε στη χωματερή). Να μπουν κάδοι εκεί που πρέπει ανάλογα με την παραγωγή απορριμμάτων. Πχ κίτρινοι κάδοι σε σχολεία, τράπεζες. Να γίνουν εκπαιδευτικά προγράμματα. Να γίνουν όλα αυτά που τέλος πάντων προτείνουν οι σχετικοί επιστήμονες. Αλλά το πιο κύριο να εμπιστευτεί ο δημότης το δήμο, ότι δεν τον κοροϊδεύει. Δεν μπορεί να κουνάει κανείς το δάκτυλο σε κανέναν ας πούμε για τις παράτυπες χωματερές, όταν δεν έχεις δώσει λύση στον δημότη.
– υποστηρίζουμε τον ενιαίο, κεντρικό και περιφερειακό σχεδιασμό σε επίπεδο Αττικής για τα ΚΕΛ, με αποκλειστικά δημόσιο φορέα υλοποίησης και διαχείρισης λυμάτων, ώστε να μην φορτωθούν στις πλάτες μας υπέρογκα τέλη αποχέτευσης και χρήσης. Μετά από 14 χρόνια, το ζήτημα της αποχέτευσης στην Αν.Αττική δεν έχει λυθεί. Στο επόμενο ΔΣ συζητάμε την επικαιροποίηση της ΜΠΕ για το ΚΕΛ αεροδρομίου. Προφανώς αποτελεί αναγκαιότητα να λυθεί το πρόβλημα της αποχέτευσης. Προφανώς η Ψυτάλλεια δεν χωράει άλλα λύματα και η λύση της Γερακίνας έχει απορριφθεί για μια σειρά λόγους. Υπάρχει σήμερα η επιστημονική και τεχνική γνώση να πηγαίνουν τα λύματα μέσω αντλιοστασίου προς το ΚΕΛ αεροδρομίου. Το έργο προχωράει γιατί η ΕΥΔΑΠ ΑΕ, αφού περάσουν τα πρώτα 10 χρόνια που ‘χει την υποχρέωση να εμπλουτίζει με το παραγόμενο νερό τον κάμπο των Μεσογείων, θέλει να το μοσχοπουλάει. Εμείς είμαστε υπέρ του έργου με την προϋπόθεση να περιληφθούν όλες οι περιοχές εντός ή εκτός σχεδίου, γιατί αλλιώς είναι κενό γράμμα. Άλλωστε μια σειρά περιοχές είναι υπό ένταξη.
Ασφάλεια
Το πρόβλημα της εγκληματικότητας και παραβατικότητας είναι συνέπεια μιας κοινωνίας που βρίσκεται σε βαθιά κρίση γιατί λειτουργεί με γνώμονα το κέρδος και όχι την ικανοποίηση των σύγχρονων λαϊκών αναγκών. Πάει πακέτο με τον καπιταλισμό, Τα πάντα πουλιούνται και αγοράζονται. Ακόμα και το ανθρώπινο σώμα.
Η εγκληματικότητα δηλαδή δεν είναι ένα φυσικό φαινόμενο, συνδέεται άμεσα με μεγάλα συμφέροντα, με υπέρογκα κέρδη από τη διακίνηση ναρκωτικών, όπλων, από την πορνεία. Μιλάμε δηλαδή για παράνομες δραστηριότητες που δεν μπορούν να ξεριζωθούν γιατί συνδέονται με επιχειρηματικά συμφέροντα και με κρατικούς μηχανισμούς.
Η λύση στο πρόβλημα της εγκληματικότητας δεν είναι η αύξηση της αστυνομοκρατίας. Ούτε της Δημοτικής αστυνομίας. (έχουμε διαφορετική άποψη που την έχουμε διατυπώσει). Η ίδια η ζωή το έχει αποδείξει αυτό. Είναι θέμα υποχρηματοδότησης και προσανατολισμού της αστυνομίας.
Οι αναδιαρθρώσεις και συγχωνεύσεις των αστυνομικών τμημάτων δεν γίνονται με κριτήριο την αντιμετώπιση αυτού του προβλήματος αλλά με γνώμονα τη μείωση των κρατικών δαπανών. Προτεραιότητα της σημερινής κυβέρνησης, όπως άλλωστε και των προηγούμενων κυβερνήσεων, δεν είναι η αντιμετώπιση του οργανωμένου εγκλήματος, αλλά η τρομοκράτηση και καταστολή του λαϊκού κινήματος. Αυτό αποδεικνύει και η γενικότερη διάταξη της αστυνομίας γι αυτό και χιλιάδες αστυνομικοί βρίσκονται στα ΜΑΤ και σε άλλες υπηρεσίες που έχουν αποστολή την καταστολή των εργατικών – λαϊκών αγώνων. Αυτό δεν σημαίνει ότι ταυτίζουμε το προσωπικό των σωμάτων ασφαλείας με τον κατασταλτικό ρόλο που αντικειμενικά έχουν αυτά τα σώματα στα πλαίσια αυτού του συστήματος.
Θα μπορούσαμε να μιλάμε ώρες. Η ιστορική πείρα έχει αποδείξει ότι τέτοια φαινόμενα ξεριζώθηκαν μόνο όταν ξεριζώθηκαν οι αιτίες που τα γεννούν και τα τροφοδοτούν, δηλαδή τα επιχειρηματικά καπιταλιστικά συμφέροντα και το κράτος, η εξουσία που τα περιφρουρεί.
Αυτό που είναι σήμερα αναγκαίο είναι σωματεία, σύλλογοι γονέων, πολιτιστικοί σύλλογοι να διεκδικήσουν από την κυβέρνηση χρηματοδότηση για τη δημιουργία υποδομών αθλητισμού και πολιτισμού στο Δήμο μας όπως και άμεσα μέτρα προστασίας των ανέργων.
Να διεκδικήσουν να ληφθούν όλα τα αναγκαία μέτρα για τον επαρκή φωτισμό των σχολικών κτιρίων όπως και μέτρα για την επαρκή θωράκιση στις πύλες των σχολείων μας (κλειδαριές, κουδούνια, επισκευές όπου είναι αναγκαίες). Η φύλαξη των σχολείων μας δεν μπορεί να είναι ευθύνη των γονιών και των δασκάλων ούτε πεδίο επιχειρηματικής δράσης για τις εταιρείες security. Να διεκδικήσουν την πρόσληψη σχολικών φυλάκων μόνιμης και σταθερής εργασίας και για τις νυχτερινές ώρες καθώς και αύξηση της χρηματοδότησης για τις λειτουργικές ανάγκες των σχολείων. Κι εδώ οφείλουμε να επισημάνουμε τις τεράστιες ευθύνες της δημοτικής αρχής όσον αφορά αυτό το θέμα.
Κλείνω με τα εξής:
Οι υποψήφιοι της ΛΑ ΣΥ απευθυνόμαστε στη μεγάλη πλειοψηφία, των εργαζόμενων, των ανέργων, των επαγγελματιών και αγροτών, των νέων, των συνταξιούχων του Δήμου μας. Που όλα αυτά τα χρόνια σηκώνουμε μαζί τα βάρη που μας φορτώνουν οι κυβερνήσεις, οι ευρωενωσιακές πολιτικές των μνημονίων, οι ιμπεριαλιστικοί πόλεμοι και ανταγωνισμοί.
Και τους λέμε
Μην συμβιβάζεστε με τα ψίχουλα των επιδομάτων, της «φιλανθρωπίας» Δήμου και ΜΚΟ. Με το ατομικό βόλεμα και τις ατομικές λύσεις
Μην συνθλίβετε τα δικαιώματα σας στις μυλόπετρες του κάθε φορά «εφικτού». Μην «τσιμπάτε» στη λογική του «μικρότερου κακού» που κάθε φορά οδηγεί με μαθηματική ακρίβεια στο «μεγαλύτερο κακό».
Σκεφτείτε ότι αυτά που μας ενώνουν είναι πολύ περισσότερα από αυτά που μας χωρίζουν.
Δυναμώστε την αντιπαράθεση με την επικίνδυνη, αντιλαϊκή πολιτική που εκφράζεται όλα αυτά τα χρόνια στο Δημοτικό Συμβούλιο από τη Δημοτική αρχή, αλλά και τις άλλες παρατάξεις που στηρίζονται από ΝΔ-ΣΥΡΙΖΑ-ΠΑΣΟΚ υπερψηφίζοντας το ψηφοδέλτιο της ΛΑ ΣΥ σε Δήμο και Περιφέρεια.