του Νίκου Αβουκάτου
Περίπου 20 τόνους μείγματος υπολειμμάτων τροφών και πρασίνου έχει επεξεργαστεί σε διάστημα 6 μηνών η μονάδα κομποστοποίησης στον Όρμο Κορθίου στην Άνδρο, στο πλαίσιο του προγράμματος SIRCLES (Supporting Circular Economy Opportunities for Employment and Social Inclusion). Η συλλογή τους έφτασε το μέγιστο τον περασμένο Αύγουστο, με 750 κιλά σε εβδομαδιαία βάση, και τώρα, μετά την τουριστική σεζόν, έχει μειωθεί πάλι στα 300 περίπου κιλά την εβδομάδα.
Η τροφοδοσία της μονάδας αποτελείται κατά τα 2/3 από υπολείμματα τροφών, 1/4 κλαδέματα και το υπόλοιπο είναι ανακυκλοφορούμενο προϊόν κομπόστ που κατακρατείται στο τελικό κοσκίνισμα. Κάθε κάδος επεξεργάζεται περίπου 450 κιλά μείγματος και παράγει 150 κιλά κομπόστ. Το μισό από αυτό είναι και το τελικό προϊόν.
«Τα σημαντικά αυτά συμπεράσματα αποδεικνύουν ότι συνεχίζει να λειτουργεί με ικανοποιητικό και αποτελεσματικό τρόπο επεξεργαζόμενη τα τροφικά υπολείμματα που συλλέγονται από κατοικίες και καταστήματα. Η διαλογή στην πηγή των τροφικών υπολειμμάτων γίνεται με ενημέρωση και κλειδί ακριβώς στο πρότυπο που αναπτύχθηκε στον δήμο Χαλανδρίου με το πρόγραμμα “Waste4Think”», επισήμανε στη Greenagenda.gr ο καθηγητής του ΕΜΠ και επιστημονικός υπεύθυνος του προγράμματος SIRCLES Γεράσιμος Λυμπεράτος.
Η μονάδα κομποστοποίησης στο Κόρθι μετατρέπει βιοαπόβλητα σε χρήσιμο για το έδαφος και τα φυτά κομπόστ, συμβάλλοντας στην κυκλική οικονομία. Στο πλαίσιο του προγράμματος SIRCLES με εταίρους από 7 χώρες (Ισπανία, Ιταλία, Ελλάδα, Τυνησία, Λίβανο, Παλαιστίνη και Ιορδανία) στο οποίο από ελληνικής πλευράς εταίροι είναι το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο και η ΜΚΟ Οργάνωση Γη, με τη στήριξη του δήμου Άνδρου κατασκευάστηκε στον Όρμο Κορθίου και λειτουργεί από τον Νοέμβριο του 2022 πρότυπη μονάδα κομποστοποίησης. Στη διάρκεια του προγράμματος εκπαιδεύτηκαν και απασχολήθηκαν 19 άτομα.
«Ελπίζω η μονάδα που έχει κυριολεκτικά αγκαλιαστεί από την τοπική κοινωνία να συνεχίσει να λειτουργεί με την εργασία των έμπειρων πλέον εργαζομένων και την καθοδήγησή μας, τώρα που ολοκληρώθηκε το πρόγραμμα SIRCLES μέσω του οποίου την κατασκευάσαμε», σημείωσε ο κ. Λυμπεράτος.
Η μονάδα αποτελεί πρότυπο για τη νησιωτική Ελλάδα και καλύπτει πλήρως τις ανάγκες του Όρμου Κορθίου σε εκτροπή από την ταφή και αξιοποίηση των βιοαποβλήτων.
Η μονάδα αποτελείται από κλειστούς κομποστοποιητές και δεν υπάρχει πρόβλημα με ισχυρούς ανέμους και βροχοπτώσεις. Η απαιτούμενη ενέργεια παρέχεται από φωτοβολταϊκά. Το απαιτούμενο νερό για την κομποστοποίηση παρέχεται από επεξεργασμένα λύματα, ενώ εκτός από τα βιοαπόβλητα η μονάδα μπορεί να συνεπεξεργάζεται και την παραγόμενη από τον βιολογικό καθαρισμό λυματολάσπη. Έτσι αποτελεί υπόδειγμα για εφαρμογή της κυκλικής οικονομίας για νησιωτικές και άλλες τουριστικές περιοχές.
Μετά το τέλος του προγράμματος η μονάδα συνεχίζει να λειτουργεί κανονικά καθώς ο δήμος Άνδρου προσέλαβε πέντε από τα εκπαιδευμένα άτομα για να συνεχίσουν τη λειτουργία της.