Καφέ κάδοι, βιοαπόβλητα, καφέ απορριμματοφόρα, κομποστοποίηση, διαλογή στη πηγή και πολλά άλλοι συναφείς όροι έχουν ήδη μπει στη ζωή μας και είναι σίγουρο ότι θα είναι στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος με μεγαλύτερη ένταση και συχνότητα
Η προσπάθεια που ξεκίνησε, όπως-όπως, στην Παλαιά Φώκαια για εφαρμογή αποκομιδής βιοαποβλήτων μάλλον πρέπει να αναθεωρηθεί η να βελτιωθεί και είναι κάτι που νομίζω ότι θα γίνει άμεσα σύμφωνα με όσα δηλώνει σε διάφορες εμφανίσεις του σε τηλεοπτικές εκπομπές ο νέος Δήμαρχος Σαρωνικού Δημήτρης Παπαχρήστου.
Το παρόν site θα συνεχίσει να ενημερώνει για τη πορεία της διαχείρισης απορριμμάτων και να “τσιγκλάει ” άμεσα η έμμεσα όλους τους εμπλεκόμενες – και τους συνδημότες- προσπαθώντας στη βελτίωση της υπόθεσης “διαχείριση απορριμμάτων”.
Σήμερα παραθέτουμε χρήσιμες πληροφορίες για τη χρήση του καφέ κάδου και τι είδους βιοαπόβλητα “φιλοξενούνται” σε αυτόν.
Κύρια παράμετρος για την αντιμετώπιση του προβλήματος του μεγάλου όγκου απορριμμάτων-εκτός από την ανακύκλωση- είναι η διαλογή στην πηγή. Η Διαλογή στην Πηγή αφορά σε διαχωρισμό των βιοαποβλήτων (πριν αναμειχθούν με την υπόλοιπη μάζα των απορριμμάτων) από τους πολίτες και τη μεταφορά τους από τις δημοτικές υπηρεσίες σε κεντρικά συστήματα (μονάδες) προς επεξεργασία. Βασικά συστατικά των συστημάτων Διαλογής στην Πηγή είναι οι κάδοι στους οποίους οι πολίτες αποθέτουν τα προδιαλεγμένα βιοαπόβλητα και τα απορριμματοφόρα οχήματα που διατίθενται στις δημοτικές υπηρεσίες αποκλειστικά για την αποκομιδή βιοαποβλήτων.
Βιοαπόβλητα (ή βιολογικά απόβλητα ή βιοαπορρίμματα) είναι τα απορρίµµατα τροφίμων από σπίτια, εστιατόρια, εγκαταστάσεις οµαδικής εστίασης και χώρους πωλήσεων λιανικής, απόβλητα από κήπους και πάρκα και τα συναφή απόβλητα από εγκαταστάσεις µεταποίησης τροφίµων.
Τα βιοαπόβλητα αποτελούν το 40% κ.β. της συνολικής παραγόμενης ποσότητας αστικών στερεών αποβλήτων στην Ελλάδα(πάνω από το μέσο όρο των χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης).
Με το σύστημα διαλογής βιοαποβλήτων ρίχνουμε υπολείμματα τροφών και άλλα βιοδιασπώμενα υλικά στους καφέ κάδους συλλογής αποβλήτων που θα βρούμε σε κεντρικά σημεία του Δήμου της περιοχής όπου κατοικούμε.
Από την πηγή όπου είναι διαχωρισμένα τα υλικά προς επεξεργασία-ανακύκλωση, τα ειδικά απορριμματοφόρα οδηγούν προς επεξεργασία τα διαλεγμένα από τους πολίτες υλικά σε ειδικές μονάδες επεξεργασίας-κομποστοποίηση.
Με την κομποστοποίηση, το υλικό που αποδίδουν τα σκουπίδια από τα τρόφιμά μας, αποτελεί πολύ καλής ποιότητας λίπασμα
Τι εναποθέτουμε στους καφέ κάδους
Στους καφέ κάδους απορρίπτουμε οργανικά υλικά τα οποία με την συλλογή τους από το σπίτι μας συμβάλουμε στην προστασία του περιβάλλοντος καθώς προωθούνται για κομποστοποίηση. Η Κομποστοποίηση είναι μια φυσική διαδικασία που μετατρέπει τα οργανικά υλικά των σκουπιδιών μας, σε μια μάζα που λέγεται κόμποστ, ένα φυσικό λίπασμα που χρησιμεύει για τον εμπλουτισμό του εδάφους.
Τα ξερά φύλλα, τα κλαδιά, ο καφές, οι φλούδες φρούτων, τα τσόφλια του αυγού, ακόμα και το φακελάκι από το τσάι είναι μερικά μόνο από τα οργανικά απορρίμματα της κουζίνας ή/και του κήπου μας, που καθημερινά απορρίπτονται, ανεκμετάλλευτα, καταλήγοντας σε χώρους υγειονομικής ταφής ή σε ανεξέλεγκτες χωματερές, ενώ μπορούν, ξεκινώντας από τη χρήση των καφέ κάδων στη γειτονιά μας, να γίνουν φυσικό λίπασμα, γεμάτο θρεπτικές ουσίες και επί της ουσίας να δώσουν νέα ζωή.
Ποια οργανικά υλικά μπορούμε να βάλουμε στους καφέ κάδους;
- Φρούτα, λαχανικά, φλούδες και κοτσάνια
- Κρέας – ψάρι – θαλασσινά (και τα κόκκαλα)
- Αυγά (και τα τσόφλια)
- Ζυμαρικά, ρύζι, όσπρια
- Δημητριακά, αλεύρι, ψωμί, κέικ, γλυκά
- Υπολείμματα και φίλτρα από καφέ/τσάι
- Γαλακτοκομικά (τυρί, παχύρευστες κρέμες, γιαούρτι)
- Ξηροί καρποί και περιβλήματα
- Κουκούτσια ελιάς
- Κλαδιά, φύλλα, χώμα, γκαζόν
- Πριονίδι, ροκανίδι
- Στάχτη καυσόξυλων
- Χαρτί κουζίνας, χαρτοσακούλες, εφημερίδες (όχι χρωματιστά, γυαλιστερά ή πλαστικοποιημένα χαρτιά)
Τι δεν βάζουμε στους καφέ κάδους
- Γόπες τσιγάρων
- Τροφές και περιττώματα ζώων
- Πλαστικά, γυαλιά, μεταλλικά
- Μπαταρίες
- Γυαλιστερά χαρτιά (π.χ. περιοδικά) & Συσκευασίες κάθε είδους (μπαίνουν στον μπλε κάδο)
Στους καφέ κάδους τοποθετούμε μόνο βιοαποδομήσιμες σακούλες, γιατί μετατρέπονται κι αυτές σε κόμποστ, ακολουθώντας την ίδια διαδικασία κομποστοποίησης όπως ακριβώς και τα υπολείμματα τροφών, επειδή η πρώτη τους ύλη είναι και αυτή τρόφιμο (οι βιοαποδομήσιμες σακούλες κατασκευάζονται από άμυλο καλαμποκιού ή πατάτας).