Συνέδριο Δήμου Σαρωνικού & Δημοτικής Βιβλιοθήκης Καλυβίων: «Η επανάσταση στην Αττική. Η συμβολή των χωριών της Αττικής στην εθνεγερσία»
Το συνέδριο πραγματοποιείται στο πλαίσιο του προγράμματος που υλοποιεί ο Δήμος Σαρωνικού, μέσω της Δημοτικής Βιβλιοθήκης Καλύβιων, με τίτλο «Η ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΗ ΣΤΗΝ ΑΤΤΙΚΗ. Η ΣΥΜΒΟΛΗ ΤΩΝ ΧΩΡΙΩΝ ΤΗΣ ΑΤΤΙΚΗΣ ΣΤΗΝ ΕΘΝΕΓΕΡΣΙΑ». Το έργο χρηματοδοτείται από το Υπουργείο Εσωτερικών και το Ειδικό Πρόγραμμα Ενίσχυσης Δήμων «Αντώνης Τρίτσης».
Κατά την έναρξη του συνεδρίου χαιρετισμούς θα απευθύνουν ο δήμαρχος Σαρωνικού Χρήστος Γκίνης, ο πρώην δήμαρχος Πέτρος Φιλίππου, ο νεοεκλεγέντας δήμαρχος Σαρωνικού Δημήτρης Παπαχρήστου και η πρόεδρος του ΝΠΔΔ «Αριστόδικος» Δήμου Σαρωνικού, Δήμητρα Ράπτη.
Στη συνέχεια, μέσα από τις εισηγήσεις θα αναδειχθούν στοιχεία τόσο για τον ρόλο των Αρβανιτών στην Επανάσταση του 1821, όσο και για τη γλώσσα, τα ήθη και τις παραδόσεις που διασώζονται μέχρι σήμερα, καθώς και τεκμήρια και ανάλεκτα από την περιοχή που ίσως γίνουν αφορμή για νέες έρευνες. Τις ομιλίες θα πραγματοποιήσουν Ακαδημαϊκοί από το Εθνικό Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθήνων, από το Κέντρο Ερεύνης της Ελληνικής Λαογραφίας της Ακαδημίας Αθηνών, καθώς και Ιστορικοί, Ερευνητές, Λαογράφοι και Συγγραφείς.
Επιπλέον θα προβληθούν ενδιαφέρουσες εργασίες ανάδειξης των παραδόσεων που έχουν γίνει και σε άλλες Αρβανιτόφωνες περιοχές της Αττικής, από εκπροσώπους της Ιστορικής και Λαογραφικής Εταιρείας Αχαρνών (Ι.Λ.Ε.Α.), αλλά και μια πλήρης εικόνα για το ίδιο το έργο, για τα στοιχεία που έχουν ήδη ψηφιοποιηθεί, καταχωρηθεί και τεκμηριωθεί στο Ψηφιακό Αποθετήριο Ιστορίας και Πολιτισμού του Δήμου Σαρωνικού και το πως προσεγγίστηκαν από τους ερευνητές, τους βιβλιοθηκονόμους και την σύμβουλο τουριστικής ανάπτυξης.
Ο Δήμος Σαρωνικού, με αφορμή την επέτειο των 200 χρόνων από την Ελληνική Επανάσταση και μέσω της πρότασης που υλοποιεί, προάγει την ουσιαστική έρευνα και καταγραφή των πηγών, την τεκμηρίωσή τους και την αξιοποίησή τους προκειμένου να παίξει καθοριστικό ρόλο στην ανάδειξη της συλλογικής μνήμης. Το εν λόγω έργο συνιστά ένα ακόμη μέσο για ν’ αναδειχθεί και στο σήμερα μέρος της τοπικής ιστορίας που είναι και κομμάτι της ευρύτερης Ελληνικής ιστορίας. Αποτελεί δε, μία μορφή παρακαταθήκης μέσω της χρήσης των τεχνολογικών υποδομών της Βιβλιοθήκης Καλυβίων και συγκεκριμένα του Ψηφιακού Αποθετηρίου Ιστορίας και Πολιτισμού του Δήμου Σαρωνικού.
Πρόγραμμα Συνεδρίου εδώ: https://www.kalivialibrary.gr/…/programma…
Πληροφορίες για το Εργαστήριο τεκμηρίωσης εδώ: https://www.kalivialibrary.gr/…/177-programma…