Με απόφαση του υπουργείου Εσωτερικών βγήκε λογαριασμός συνολικού ύψους 129, 1 εκατ. ευρώ στους Δήμους της χώρας για το τέλος ταφής των απορριμμάτων, που θα πληρώσουν το 2024. Τα χρήματα πηγαίνουν στο ταμείο του Εθνικού Οργανισμού Ανακύκλωσης (ΕΟΑΝ) του ΥΠΕΝ, που είναι υποστελεχωμένος και υπολειτουργεί .
Η ΚΕΔΕ με έξοδα τα οποία αναλαμβάνει εκείνη, προσφεύγει στο ΣτΕ και για την ισχυροποίηση της προσφυγής, που θα κατατεθεί μέχρι τις 12.2.24, ζήτησε από τους Δήμους αποφάσεις των Δημάρχων και των Δημοτικών Επιτροπών που θα αφορούν στην ανάθεση σε συγκεκριμένο εξειδικευμένο δικηγορικό γραφείο της διαδικασίας της προσφυγής.
Σε αυτό το κάλεσμα της ΚΕΔΕ ανταποκρίθηκε θετικά ο Δήμος Σαρωνικού και η Δημοτική Επιτροπή Σαρωνικού κατά την συνεδρίαση της 2ας Φεβρ 24, ΟΜΟΦΩΝΑ αποφάσισε να υποστηρίξει την προσφυγή της ΚΕΔΕ.
Σημειώνεται ότι ο Δήμος Σαρωνικού -αν υλοποιηθεί η απόφαση του Υπουργείου- θα επωμιστεί ένα κόστος 400.000 ευρ για το 2022, το οποίο θα παρακρατηθεί από τους ΚΑΠ και 250.000 ευρ για το Α’ Εξάμηνο του 2023!!
Εισηγούμενη το θέμα στην Δημοτική Επιτροπή, η Αντιδήμαρχος Περιβάλλοντος και κυκλικής Οικονομίας Ακριβή Καρούμπαλη, συντασσόμενη με την εισήγηση της ΚΕΔΕ, τόνισε πως “τα ποσά είναι υπέρογκα και αν η απόφαση εφαρμοστεί θα οδηγήσει τον Δήμο μας είτε σε αύξηση των δημοτικών τελών που δεν αντέχει ο κόσμος είτε σε δανεισμό του Δήμου, συμπληρώνοντας ότι η επιβολή τέτοιου τέλους είναι παράλογη όταν η Πολιτεία δεν έχει εφαρμόσει ακόμα το ΠΕΣΔΑ στο οποίο προβλέπεται πρωτίστως η δική της υποχρέωση για την δημιουργία υποδομών σε χώρους, κυρίως σε ΜΕΒΑ στην ΝΑ Αττική που ακόμα δεν υπάρχει“.
Σημειώνεται ότι η ΣΜΠΕ (Στρατηγική Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων) για την 3η Αναθεώρηση τουν ΠΕΣΔΑ (Περιφερειακός σχεδιασμός Διαχείρισης Αποβλήτων) που αφορά το χρονικό διάστημα 2020-2030 παρουσίαστηκε στο Περιφερειακό Συμβούλιο τον Σεπτ 2022 (με καθυστέρηση δηλαδη 2 ετών από την θεωρητική έναρξη εφαρμογής ), πήγε για δημόσια διαβούλευση, θα ‘επρεπε να επιστρέψει στο ΥΠΕΝ και μετά να οριστικοποιηθεί από το Περιφερειακό Συμβούλιο, κάτι που ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΓΙΝΕΙ ΑΚΟΜΑ,
Στο μεταξύ παρά το γεγονός ότι η Περιφέρεια Αττικής έχει δαπανήσει κοντά στα 100 εκ ευρώ μέσω χρηματοδότησης ΕΣΠΑ, για τον εξοπλισμό μέσων ανακύκλωσης στους Δήμους, δεν έχουν ολοκληρωθεί ακόμα οι υποδομές για την χωροθέτηση των μονάδων επεξεργασίας και των πράσινων Πάρκων Κυκλικής Οικονομίας, κυρίως των ΜΕΒΑ ενω επιπρόσθετα σύμφωνα με τον σχεδιασμό, θα έπρεπε μέχρι 31/12/22 να υπήρχε ΠΛΗΡΕΣ ΔΙΚΤΥΟ Βιοαποβλήτων σε όλους τους Δήμους που όμως δεν έχει επιτευχθεί αν κρίνουμε από τις μετρήσεις και τους δείκτες που δημοσιοποιούνται μέσω του Παρατηρητηρίου Ανακύκλωσης της Περιφέρειας Αττικής , που είναι απαγοητευτικοί με λίγες φωτεινές εξαιρέσεις.
Η διαχείριση απορριμμάτων θα συνεχίσει να προβληματίζει τους πάντες αλλά κυρίως θα πρέπει οι εμπλεκόμενοι (Πολιτεία, Δήμοι, Πολίτες) να αναλάβουν το μερίδιο ευθύνης και δράσεων που τους αναλογεί.