Ουραγός στην Ανακύκλωση μεταξύ των γειτονικών δήμων, ο Δήμος Σαρωνικού, όπως μπορεί κάποιος να διαπιστώσει από τους πίνακες που έχουν εκπονηθεί από τον Paraktios.gr χρησιμοποιώντας τις δημοσιοποιημένες μετρήσεις του ΠΑΡΑΤΗΡΗΤΗΡΙΟΥ ΑΝΑΚΥΚΛΩΣΗΣ ΤΗΣ Περιφέρειας Αττικής. Βεβαίως υπάρχουν και άλλοι δήμοι σε πολύ χειρότερη θέση όμως αυτό που εμείς λαμβάνουμε υπ όψιν ενδεικτικά, είναι οι επιδόσεις των γειτονικών με τον Σαρωνικό Δήμων.
Πρέπει όμως να τονίσουμε και την εμφανή αδυναμία του συνόλου της Περιφέρειας Αττικής καθώς οι δείκτες της Ανακύκλωσης παρά τα μεγάλα ποσά που έχουν δαπανηθεί παραμένουν σε πολύ χαμηλό επίπεδο σε σχέση με τους στόχους που έχουν τεθεί.
Οι κάπως “αξιοπρεπείς” μετρήσεις του συνόλου της Περιφέρειας οφείλονται σε Δήμους που έχουν ξεφύγει μπροστά με αξιοθαύμαστους δείκτες Ανακύκλωσης σύμφωνα με την ετήσια εκθεση της Περιφέρειας, για το 2022 στην οποία σημειώνεται ότι:
“Στο σύνολο της ανακύκλωσης µε διαλογή στην πηγή, ανακυκλώσιµων υλικών και βιοαποβλήτων, την πρώτη θέση καταλαµβάνει ο ∆ήµος ΡΑΦΗΝΑΣ – ΠΙΚΕΡΜΙΟΥ µε συνολικό ποσοστό ανακύκλωσης 32,8%. Στη δεύτερη θέση βρίσκεται ο ∆ήµος ΜΑΡΑΘΩΝΑ µε ποσοστό 32,1% και στην τρίτη θέση ο ∆ήµος ΦΙΛΟΘΕΗΣ – ΨΥΧΙΚΟΥ µε ποσοστό 26,9%.
Στη χωριστή συλλογή των ανακυκλώσιµων υλικών, µη περιλαµβανοµένων των βιοαποβλήτων, πρώτος είναι ο ∆ήµος ΠΑΙΑΝΙΑΣ, µε ποσοστό 17,6%. Στη δεύτερη θέση είναι ο ∆ήµος ΒΡΙΛΗΣΣΙΩΝ µε ποσοστό 17,4% και στην τρίτη ο δήµος ΑΓ.ΠΑΡΑΣΚΕΥΗΣ µε ποσοστό 16,2%.
Στη χωριστή συλλογή βιοαποβλήτων, πρώτος είναι ο ∆ήµος ΜΑΡΑΘΩΝΑ µε ποσοστό 29,2%. Στη δεύτερη θέση είναι ο δήµος ΡΑΦΗΝΑΣ – ΠΙΚΕΡΜΙΟΥ µε ποσοστό 28,7% και στην τρίτη θέση ο ∆ήµος ΒΑΡΗΣ – ΒΟΥΛΑΣ – ΒΟΥΛΙΑΓΜΕΝΗΣ µε ποσοστό 15,5%.
Η ανακύκλωση όµως δεν είναι απλά πόσα υλικά µεταφέρονται στη χωριστή συλλογή, παίζει µεγάλο ρόλο και η καθαρότητα τους. Για το λόγο αυτό, εξίσου σηµαντική παράµετρος αξιολόγησης είναι τι ποσοστό των αποβλήτων πραγµατικά ανακτώνται από τη διαλογή στην πηγή, µε άλλα λόγια πόσο καθαρά είναι τα υλικά και τα βιοαπόβλητα που συλλέγουµε ξεχωριστά. Στην κατηγορία λοιπόν της συνολικής ανάκτησης υλικών, ανακυκλώσιµων και βιοαποβλήτων, πρώτος δήµος είναι ο ∆ήµος ΜΑΡΑΘΩΝΑ µε συνολικό ποσοστό ανάκτησης 30,7%. Στη δεύτερη θέση βρίσκεται ο ∆ήµος ΡΑΦΗΝΑΣ – ΠΙΚΕΡΜΙΟΥ µε ποσοστό 28,7% και στην τρίτη θέση ο ∆ήµος ΒΡΙΛΗΣΣΙΩΝ µε ποσοστό ανάκτησης 21,0%”.
Σημαντικό και το συμπέρασμα της ΕΤΗΣΙΑΣ ΕΚΘΕΣΗΣ 2022 όπου υπογραμμίζεται:
Η συνολική αύξηση της ∆σΠ ανά κάτοικο µεταξύ 2019-2022 είναι 17 κιλά / κάτοικο / έτος, ποσοστό σχεδόν 33%.
Παρά αυτή την αύξηση, η απόσταση που χωρίζει την Αττική από τους στόχους της εθνικής και ευρωπαϊκής νοµοθεσίας, όπως αποτυπώνονται στον ΠΕΣ∆Α, παραµένει σηµαντική.
Όπως προέκυψε, σηµαντικό πρόβληµα αποτελεί το υψηλό ποσοστό ακαθάρτων στα ανακυκλώσιµα, που φτάνει ως και 50% αυτών. Είναι λοιπόν επείγον να αντιµετωπίσουµε το πρόβληµα της ποιότητας των ανακυκλώσιµων, µαζί µε την προσπάθεια να εκτρέψουµε µεγαλύτερες ποσότητες στη χωριστή συλλογή.
Το γεγονός αυτό σηµαίνει ότι απαιτείται συστηµατική εκστρατεία ενηµέρωσης – ευαισθητοποίησης των πολιτών, σε όλα τα επίπεδα, για τον σωστό τρόπο χωριστής συλλογής, τα υλικά που δεν πρέπει να τοποθετούνται µαζί µε τα ανακυκλώσιµα και για τη σηµασία της καθαρότητας των υλικών. Η επερχόµενη διαφοροποίηση των µέσων ανακύκλωσης µε τη χρήση γωνιών, νησίδων αλλά και πολυκέντρων ανακύκλωσης αναµένεται να επιδράσει επίσης θετικά στην ποιότητα των ανακυκλώσιµων και να µεγαλώσει την καθαρότητα τους.
Για το σκοπό αυτό θα απαιτηθούν σηµαντικές επενδύσεις, µαζικές καµπάνιες ενηµέρωσης – ευαισθητοποίησης των πολιτών αλλά και ριζικές αλλαγές στις καθηµερινές πρακτικές των ∆ήµων. Δείτε ΕΔΩ την ετήσια αναφορά
Δείτε την εκπόνηση και την παρουσίαση των στοιχείων που έγινε από τον Paraktios για τα έτη 2021 – Σεπτ 2023, χρησιμοποιώντας τις μετρήσεις της Περιφέρειας που είναι διαθέσιμες μέχρι σήμερα με την εξης παρατήρηση: H ΚΑΤΑΓΡΑΦΗ ΤΩΝ ΜΕΤΡΗΣΕΩΝ ΓΙΝΕΤΑΙ ΠΟΛΥ ΚΑΘΥΣΤΕΡΗΜΕΝΑ ΣΕ ΣΥΓΚΡΙΣΗ ΜΕ ΤΗΝ ΤΡΕΧΟΥΣΑ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΚΑΙ ΑΥΤΟ ΔΕΝ ΔΙΝΕΙ ΤΗΝ ΔΥΝΑΤΟΤΗΤΑ ΛΗΨΗΣ ΕΓΚΑΙΡΩΝ ΜΕΤΡΩΝ ΑΠΟ ΤΟΥς ΔΗΜΟΥΣ ΓΙΑ ΤΗ ΒΕΛΤΙΩΣΗ ΤΩΝ ΔΕΙΚΤΩΝ. Ως παράδειγμα, αναφέρουμε την σημερινή κατάσταση που ενώ μπαίνουμε στο δεύρεο 15μερο του Φεβρουαρίου, τα στοιχεία που υπάρχουν διαθέσιμα είναι μέχρι τον ΣΕΠΤ 23! Ισως θα έπρεπε ο κάθε Δήμος να δημιουργήσει το δικό του on line Παρατηρητήριο Ανακύκλωσης το οποίο μάλιστα, να είναι προσβάσιμο προς ανάγνωση στους Δημότες μέσω της ιστοσελίδας του.
ΔΙΑΛΟΓΗ ΣΤΗ ΠΗΓΗ – ΑΝΑΚΥΚΛΩΣΙΜΑ. (Η τιμή “TTL ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ” αφορά Στο ΣΥΝΟΛΟ ΤΩΝ ΔΗΜΩΝ)
ΔΙΑΛΟΓΗ ΣΤΗ ΠΗΓΗ – ΒΙΟΑΠΟΒΛΗΤΑ. (Η τιμή “TTL ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ” αφορά Στο ΣΥΝΟΛΟ ΤΩΝ ΔΗΜΩΝ)
Η Διαλογή στη Πηγή συνολικά, σύμφωνα με τις μετρήσεις της Περιφέρειας. αποτελεί το αθροισμα της συνολικής διαλογής ΑΝΑΚΥΚΛΩΣΙΜΩΝ και της Διαλογής στη πηγή ΒΑΠΟΒΛΗΤΩΝ
ΔΙΑΛΟΓΗ ΣΤΗ ΠΗΓΗ – ΑΝΑΚΤΗΣΗ. (Η τιμή “TTL ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ” αφορά Στο ΣΥΝΟΛΟ ΤΩΝ ΔΗΜΩΝ)
Η ΠΟΡΕΙΑ ΤΩΝ ΔΕΙΚΤΩΝ ΑΝΑΚΥΚΛΩΣΗΣ ΕΩΣ ΤΟΝ ΣΕΠΤ 2023 ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΓΕΙΤΟΝΙΚΟΥς ΜΕ ΤΟΝ ΣΑΡΩΝΙΚΟ ΔΗΜΟΥΣ. (Η τιμή “TTL ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ” αφορά Στο ΣΥΝΟΛΟ ΤΩΝ ΔΗΜΩΝ)