«ΓΙΑΤΙ;»
Η Δημοτική Αρχή Κορωπίου, αφουγκράζεται την κοινωνία, τάσσεται υπέρ της ασφάλειας και της αξιοπρέπειας των γυναικών και διοργανώνει εκδήλωση αφύπνισης με την επωνυμία «ΓΙΑΤΙ;», το Σάββατο 11 Μαΐου 2024, στις 19:30, στο αμφιθέατρο Δημαρχείου Κρωπίας ( Βασιλ. Κωνσταντίνου 47). Σκοπός της εκδήλωσης είναι να προστατεύσει, να κινητοποιήσει τους πολίτες που βλέπουν μπροστά τους να ξετυλίγεται ο κύκλος της βίας, με θύματα γυναίκες που κακοποιούνται και δολοφονούνται καθημερινά από τον Έβρο μέχρι την Κρήτη. Τα στοιχεία που έρχονται καθημερινά στο φως της δημοσιότητας συγκλονίζουν και είναι πια επιτακτική ανάγκη να σταματήσει ο κύκλος της βίας.
Πρωταγωνίστριες της εκδήλωσης θα είναι οι ΜΑΝΕΣ των θυμάτων, που έχασαν τις κόρες τους από το χέρι του συντρόφου τους και μετέτρεψαν τον πόνο σε δύναμη. Θα βρίσκονται κοντά μας, όχι μόνο για να μοιραστούν μαζί μας το πως βιώνουν την τραγική απώλεια, αλλά και για να συμβάλλουν ουσιαστικά στο διάλογο για την καταπολέμηση της έμφυλης βίας :
- ΑΛΕΚΑ ΜΑΚΟΥ, η μητέρα της 26χρονης Γαρυφαλλιάς Ψαράκου που δολοφονήθηκε τον Ιούλιο του 2021 στη Φολέγανδρο.
- ΕΛΕΝΗ ΚΡΕΜΑΣΤΙΩΤΗ, η μητέρα της 24χρονης Ερατούς Μανωλακέλη που δολοφονήθηκε τον Μάρτιο του 2019.
- ΡΟΖΑ ΦΩΤΙΑΔΟΥ η μητέρα της Σοφίας Σαββίδου που έπεσε νεκρή, μαζί με την συνάδελφό της Πολυξένη Μπέρδου, τον Μάρτιο του 2020.
- Θα προβληθούν μαγνητοσκοπημένα μηνύματα από τον ΓΙΑΝΝΗ και την ΚΟΥΛΑ ΤΟΠΑΛΟΥΔΗ, γονείς της αδικοχαμένης Ελένης Τοπαλούδη, που δολοφονήθηκε στη Ρόδο το Νοέμβριο του 2018 καθώς και της ΚΑΤΕΡΙΝΑΣ ΚΟΤΤΗ, της οποίας η κόρη Δώρα Ζαχαρία δολοφονήθηκε κι εκείνη στη Ρόδο, τον Σεπτέμβρη του 2021.
Κεντρικοί ομιλητές της εκδήλωσης είναι :
- ΣΤΕΛΙΟΣ ΚΥΜΠΟΥΡΟΠΟΥΛΟΣ, Ευρωβουλευτής, Ψυχίατρος, Σεξολόγος, Κοινωνικός Ακτιβιστής
- ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΑ ΔΗΜΟΓΛΙΔΟΥ, εκπρόσωπος Τύπου της Ελληνικής Αστυνομίας
- ΤΕΝΙΑ ΜΑΚΡΗ, Οικογενειακή Σύμβουλος
- ΚΑΛΛΙΑ ΚΟΤΖΙΑ, Υπεύθυνη Κοινωνικής Υπηρεσίας Δήμου Κρωπίας.
Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης θα φιλοξενηθούν στον προθάλαμο του αμφιθεάτρου τα ΜΑΤΩΜΕΝΑ ΠΟΡΤΡΕΤΑ , του ζωγράφου- εικαστικού ΔΗΜΗΤΡΗ ΑΣΤΕΡΙΟΥ.
Πρόκειται για προσωπογραφίες ανθρώπων που έδωσαν μάχη, βασανίστηκαν ή έχασαν τη ζωή τους εξαιτίας του φύλου, της καταγωγής, της ιδεολογίας ή της σεξουαλικής τους ταυτότητας.