Θεσμοθέτιση 12ης Ιουνίου σαν Ιδιαίτερη Ημέρα Μνήμης Φωκιανών
Η 12η Ιουνίου για τους Φωκιανούς είναι ημέρα στοχασμού, ατομικής και συλλογικής περισυλλογής, ημέρα μνήμης της σφαγής των προγόνων μας που διαπράχθηκε από τα «τάγματα εφόδου» του κομιτάτου «Ένωσης και Πρόοδος» — (Νεότουρκοι) –στις αρχές του περασμένου αιώνα (1914) και σε εφαρμογή της στρατηγικής του… Είναι η ημέρα κατά την οποία άρχισαν οι σφαγές στην Φώκαια (Παλαιά και Νέα) της Μ. Ασίας, για να ξεριζωθεί όλο το ελληνικό – χριστιανικό στοιχείο από τις πατρογονικές του εστίες.
Μετά την Αν. Θράκη είχε έρθει η σειρά της Φώκαιας να πληρώσει χωρίς να έχει φταίξει σε τίποτα, το δικό της «μερίδιο» στην δημιουργία του τουρκικού κράτους. Η Γενοκτονία αρχίζοντας από τις Φώκαιες & τις γύρω περιοχές κατόπιν εφαρμόσθηκε σε όλα τα παράλια της Ιωνίας. Η κρατική (τουρκική) αυτή προσχεδιασμένη πολιτική εθνοκαθάρσεων (γενοκτονιών) εναντίον των Χριστιανών που ξεκίνησαν οι νεότουρκοι ολοκληρώθηκε από τον Μ. Κεμάλ (την περίοδο 1919–1922) που αποτελεί το ανώτατο στάδιο του νεοτουρκισμού. Τα ντοκουμέντα για τις σφαγές στις Φώκαιες αφορούν όλους τους Μικρασιάτες στον αγώνα προς την αναγνώριση της γενοκτονίας σαν ελάχιστο χρέος τιμής στην μνήμη τόσο πρός τα τουλάχιστον 3.000 αθώα θύματα Φωκιανούς όσο καί τα περίπου 1.000.000 αθώα θύματα της γενοκτονίας των Χριστιανών της περιόδου 1914-1922. Η θεσμοθέτιση της 12ης Ιουνίου σαν ιδιαίτερη ημέρα μνήμης (κατόπιν τεκμηριωμένης πρότασης από τους Φωκιανούς Ι. Κιουλέκα & Π. Παντζίκη) από τις δύο (2) Κοινότητες Π. Φώκαια Αττικής & Ν. Φώκαια Κασσάνδρας με συγκεκριμμένες εκδηλώσεις μνήμης κάθε χρόνο είναι το πιό σημαντικό βήμα για την γνώση της ιστορίας, διατήρηση της ιστορικής μνήμης/ταυτότητας & μεταβίβασης αυτών στις νεώτερες γενιές. Η μάχη για την ιστορία είναι ο αγώνας της μνήμης ενάντια στις ποικίλες διαστρεβλώσεις της.
Δείτε την εκδήλωση μνήμης που έγινε στην Κοινότητα Παλαιάς Φώκαιας Αττικής το Σάββατο 15.6.24-
Η ιστορία όμως δεν είναι μόνο γνώση. Είναι συνείδηση, είναι ατομική & συλλογική αυτογνωσία & μνήμη, είναι αξία που περιέχει πρότυπα & διδακτικές εμπειρίες, οι οποίες σφυρηλατούν τη συνοχή & την πρόοδο της κοινωνίας. Είναι απαράβατος όρος επιβίωσης ενός έθνους. Η αναγνώριση της γενοκτονίας των Ελλήνων από το τουρκικό κράτος είναι η μεγαλύτερη συμβολή στην ειρήνη & αληθινή φιλία μεταξύ του ελληνικού & του τουρκικού λαού. [1] [1] «Παλαιά Φώκαια Μικράς Ασίας» Συγγραφέας : Νικόλαος Χόρμπος Επιμέλεια : Γιάννης Κιουλέκας Εναλλακτικές Εκδόσεις, 2022 Σειρά : Ιστορική Μνήμη